Бугарија со над 500 илјади евра ќе го поправа граничниот премин со Македонија

Бугарија со над 500 илјади евра ќе го поправа граничниот премин со Македонија

За поправка на инфраструктурата на граничниот премин Гуешево со Македонија ќе бидат потребни милиони лева, најавија експерти по проценката на состојбата на коловозните ленти, ознаките, оградите и сл. Веќе е подготвена проектна и сметководствена документација.

Средствата мора да ги обезбеди Агенцијата „Царина“.

И лентите за „излез“ и „влез“ – вкупно 6, и приодите до пунктовите, особено оној за ТИР и тешки товарни возила и до вагата, покривот на контролната единица, дури и бариерите на границата Ѓуешево премините се во лоша состојба и нивната поправка не може да се одложи, коментираат вработените од пунктот, лоциран на 1100 м.н.в.

Локалитетот каде што се наоѓаат сите објекти и опрема, административната зграда и контролните кабини е околу 12 декари и треба да се санира. Состојбата на една од коловозните ленти – на влезот од Македонија – е особено лоша.

Со цел да се спречат несреќи и сообраќајни незгоди, сообраќајот по него е во прекин, со месеци е затворен, соопштија надлежните.