Дали Знаевте Дека Прдењето Е Добро За Вашето Здравје, Па Прднете Колку Што Можете! – Според Научниците, Еве Колку Треба Да Прдите Дневно

Дали Знаевте Дека Прдењето Е Добро За Вашето Здравје, Па Прднете Колку Што Можете! – Според Научниците, Еве Колку Треба Да Прдите Дневно

И жените и мажите, но и децата прдат некои помалку, а некои повеќе.

Да не се прди е невозможно, тоа е природна потреба. Секој човек испушта од 0,5 до 1,5 l. гасови дневно. Пуфот се состои главно од гасови без мирис како што се азот, кислород, јаглерод диоксид, водород итн.

Според една неодамнешна студија, совршениот просек на прдеж би бил околу 20 дневно, но нивната фреквенција може да варира во зависност од нашите навики во исхраната.

Општо земено, гасовите што се ослободуваат имаат лош мирис поради лошиот состав на протеините, кои произведуваат различни киселини кои го испуштаат тој карактеристичен мирис.

Еве некои од причините зошто прдењето е добро за вашето здравје: Ја намалува надуеноста на стомакот – Со варењето, желудникот отекува, а произведените гасови се исфрлаат со прдежот.

Го намалува надуеноста – Издишувањето на овие гасови им помага на многу луѓе да го избегнат надуеноста. Никогаш не треба да држите прдеж бидејќи го иритира дебелото црево.