“Дијаспората се враќа за да се истрижат и да ги поправат забите, а за роднините ако има време, има”

“Дијаспората се враќа за да се истрижат и да ги поправат забите, а за роднините ако има време, има”

“Дијаспората се враќа за да се истрижат и да ги поправат забите, а за роднините ако има време, има”, НАПАД НА ГАСТРАБАЈТЕРИТЕ никогаш не бил посилен, а тие жестоко возвраќаат: „Каква мизерија ќе беше да не бевме таму“!

Многумина коментираат дека гастарбајтерите кога се враќаат во Србија(а да бидеме реални исто и во Македонија), доаѓаат да направат „голем сервис“ за себе и за своите автомобили.

Фризури, маникир и педикир, поправка на заби, поправка на автомобил се само дел од ставките кои се наоѓаат на списоците на многу гастарбајтери кога ќе дојдат на одмор на Балканот – а на многумина изгледа им пречи.

Имено, еден корисник на Твитер го напиша следново:

– Дијаспората се враќа во Србија за да се шиша, да ги среди забите и евентуално да направи некоја голем сервис, а ако има време за своите роднини, ќе има.

И многумина брзо се согласија со него.

– И да донесе чоколадо со поминат рок.

– И да се мијат лавовите на портите.

– Токму ова за големиот сервис го видов пред малку, ако си добар со механичарот тогаш ми рече се гледаме после Божиќ.

– Дијаспора… па како можеш да имаш добро мислење за нив. Ужас

„КАКО РОДНИНИТЕ НЕ ДОАЃААТ КАЈ НАС?

На дијаспората баш и не и беше грижа за оваа дискусија, па се побунија.

– Па, како на роднините не им текнува да дојдат кај нас или барем да испратат порака како сме, а не да се јавуваат само кога треба да им се купи нешто?

– Со други зборови, да остават пари и бакшиш, додава друг корисник.

-Тука сум 20 години и никој не ми испратил ни 100 евра. Без разлика, ние сè уште ви испраќаме околу четири милијарди годишно. Замислете колкава беда и мизерија ќе беше без тие пари.

– Многу грешите. Прво семејството, а стоматологот и фризерката последниот ден во татковината. Така правам јас.

– Не би се согласил. Зависи од народот. Ништо од горенаведеното не го правев во Србија (имам фризер овде, стоматолог исто така, механичар). Кога ќе дојдам во Србија, сите мои роднини знаат и кој сака да ме види вратата е отворена.

– Ова последното „и ако има време за роднините…“ не е фер. Дијаспората активно ги поддржува роднините и донира за лекување и за еколошки протести и обновување на нешто.

Само затоа што не се фалат со тоа, не значи дека навистина им е грижа. И сега ако се направи некој сервис верувај се плаќа и не е за џабе.

Што мислите, дали се во право за гастарбајтерите или не? Пишете ни во коментари.