ДОГОВОРЕНО Е...Само Македонија и Албанија ке „сисаат„млеко од Србија

ДОГОВОРЕНО Е...Само Македонија и Албанија ке „сисаат„млеко од Србија

Владата на Србија продолжува со целосна будност да ја следи состојбата и ќе обезбеди доволни количини млеко за потребите на граѓаните.

Владата на Република Србија на денешната седница донесе одлука за забрана за извоз на сурово и пастеризирано млеко, освен за Република Македонија и Република Албанија, а со цел да се овозможи редовно снабдување со млеко на населението и да се спречи одлив на суровини надвор од границите на државата, јави дописникот на МИА од Белград.

Како што соопштија од српската Влада, донесена е и изменена на Регулативата за ограничување на цената на основните прехранбени производи, која ќе важи до 30 септември 2022 година. Со измената на Регулативата цената на УХТ млекото со 2,8 отсто млечна маст во пакување од еден литар се ограничува на 128,99 динари (1,1 евро). Исто така, покрај ограничувањето на цената на УХТ млекото, ограничени се и трговските маржи со цел да се спречат шпекулативни активности на пазарот.