Се огласија Македонците од Австралија – имаат јасна порака кон сите во Македонија

Се огласија Македонците од Австралија – имаат јасна порака кон сите во Македонија

Советот на македонските општини во Австралија, кој ги претставува сите најголеми, најстари и највлијателни организации на македонската заедница во Австралија, ја изразува својата најдлабока загриженост за континуираната катастрофална политичка, економска и социјална пропаст на Република Македонија.

Советот објавува 11 точки од својот план кој предвидува прекин на комуникацијата со македонските дипломати во Австралија и секаде во светот и сугерира чекори кои треба да бидат преземени за да се спаси Македонија од пропаѓање.

Сите точки од реакцијата на Советот:

1. Ние одбиваме да го признаеме или прифатиме незаконски инсталираниот квислиншки режим во Македонија и нема да имаме никаква врска со нејзините конзули, амбасадори или владини министри, институции или бирократи.

2. Не го прифаќаме незаконскиот договор од Преспа и промената на нашето вистинско име против желбите на нашиот народ како што беше изразено на референдумот во 2018 година кој беше бојкотиран од 67% од населението.

3. Ја осудуваме секоја сугестија за капитулирање пред бугарските барања за ревидирање на нашата историја или идентитет и прифаќање на секое срамно, понижувачко и апсурдно сфаќање дека сме Бугари или дека нашиот јазик е бугарски.

4. Ја повикуваме Македонската православна црква да не биде измамена со каква било срамна промена на нашето историско и правно име како трампа поради тоа што е призната од Грчката, Бугарската или Српската православна црква кои историски биле непријатели на Македонската православна црква и македонскиот народ.

5. Бараме итно ослободување на невините политички затвореници кои веќе 4 години се затвораат во сурови и репресивни услови само затоа што се обидоа да го спречат незаконското преземање на македонскиот парламент, невооружено, во април 2017 година од страна на коалицијата СДСМ/ДУИ. не добил мандат како што барал тогашниот претседател на Македонија, Георги Иванов.

6. Ја повикуваме најголемата опозициска партија во Македонија, ВМРО ДПМНЕ да почне да се однесува како вистинска опозиција и официјално да го вклучи во својата платформа за следните избори итно враќање на името Република Македонија и целосно отфрлање на Договорот од Преспа и какви било таканаречени „договори за добри односи“ со Бугарија.

7. Ги повикуваме граѓаните на Македонија да бараат повеќе од опозициските партии во нивните изборни платформи за евентуалната победа на следните избори да биде засилена со многу силен мандат за поништување на сите предавнички договори.

8. Ги повикуваме опозициските партии да вклучат антикорупциска политика и предложена легислатива пред следните избори, дури и ако овие политики и закони може да им се закануваат на поединечни членови на нивните партии кои извршиле криминални или коруптивни дела во минатото.

Ова треба да вклучи независна Антикорупциска комисија и независен јавен обвинител кој не може да биде диктиран или под влијание на владата.

9. Оваа Антикорупциска комисија треба да има моќ да истражува во финансиските работи на сите поранешни и сегашни политичари и високи јавни службеници со цел да се искорени коруптивното однесување и да се зграпчат нивните незаконски стекнати добивки за да се вратат во консолидирани приходи од државата.

10. ЕУ и САД се покажаа како дволични непријатели на Македонија и мора да се стави крај на сикофантичното и срамно покорно однесување на сите наши неодамнешни лидери, бидејќи станавме потсмев на Европа и нашата економија се спушти на еден од најлошото во Европа. На НАТО и ЕУ треба да им се даде на знаење дека на Македонија и на Македонците мора да им се овозможат исти права како и сите други суверени земји во Европа или нема да имаме интерес да бидеме дел од овие „сојузи“ и ќе бараме да градиме односи и сојузи со тие земји и институции кои се подготвени да се однесуваат кон нас со почит што го заслужуваме.

11. Треба да вратиме одредена гордост, надеж и верба во граѓаните на Македонија дека ние Македонците сме способни да ги водиме нашите работи на правилен и етички начин отстранети од криминалното и коруптивно однесување од минатото, додека ни се диктирани од странски сили.

Објавата на Македонците во Австралија ја потпишува Крис Ангелков, претседавач на Советот на Македонски општини на Австралија.